U trendu

CG: Zbog pušenja za 4 meseca izrečene kazne od 60.000 evra

PODGORICA – Zbog kršenja zakona o pušenju, u Crnoj Gori su za četiri meseca naplaćene kazne u ukupnom iznosu od više od 60.000 evra, izjavila je danas glavni inspektor za turizam Svetlana Šljivančanin.

„Od početka primene novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u periodu od 14. avgusta do 23. decembra 2019. godine, Turistička inspekcija je obavila 3.100 inspekcijskih nadzora, u kojima je utvrdila 202 nepravilnosti i po osnovu njih izdala 225 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 60.120 evra“, rekla je Šljivančanin za podgorički Dan.

Ona je naglasila da se zakon mnogo bolje poštuje u odnosu na 2011. godinu, ali da i sada ima mnogo ugostitelja na koje se ne može uticati ni novčanim kaznama.

Objašnjava da je veliki broj ugostitelja zabranio konzumiranje duvanskih proizvoda u svojim objektima, ali je mali broj obezbedio prostoriju za konzumiranje duvanskih proizvoda, tako da gosti izlaze na otvorenu terasu ili ispred objekta.

„Tokom 2019. u delu poštovanja zakonskih odredbi, kojima se propisuje zabrana konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, inspektori su izdali ukupno 607 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 160.700 evra“, precizirala je ona.

Istakla je da inspekciji u velikoj meri pomažu i građani, koji su im do sada dostavili 117 žalbi na objekte u kojima se konzumiraju duvanski proizvodi.

(Tanjug)

Napišite komentar