U trendu

Cilj kandidatskog statusa za BiH potpuno geopolitičko osvajanje regiona

MOSKVA/SARAJEVO – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je u kontekstu trenutne situacija u svetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno da je odluka o kandidatskom statusu za BiH u EU doneta s ciljem potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se na tom prostoru godinama vodi.

Reč je o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji, poručila je Zaharova na jučerašnjem brifingu u rusko Ministarstvu spoljnih poslova, objavila Ambasada RF na svom Fejsbuk profilu.

„Ovo nije preterivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona. ‘Fokusne’ države ne učestvuju u izradi briselskih odluka. Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se ‘automatski’ pridruže svim spoljnopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama“, navela je zaharova.

Ona je, kako se navodi, istakla ruski principijelni interes za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa „prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima i narodima“.

„Potvrđujemo našu privrženost zaštiti temeljnih principa Dejtonskog sporazuma kao osnove za obezbeđenje mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Nameravamo nastaviti s radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarelog režima spoljnog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja“, poručila je Zaharova, navodi se u objavi Ambasade Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar