U trendu

Cipras brani Varufakisa zbog rezervnog plana

Premijer Grčke Aleksis Cipras danas je branio bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, koji se suočava sa tužbama zbog takozvanog plana B za stvaranje paralelnog platnog sistema u slučaju da zemlja bude primorana da napusti evrozonu.

„Naravno da sam ja lično naložio da se formira tim koji će izraditi rezervni plan za slučaj da on bude neophodan“, rekao je Cipras u obraćanju grčkom parlamentu, ne iznoseći dodatne detalje, prenosi agencija Frans pres.

„Ako su se naši kreditori spremali za ‘grexit’, zar nije trebalo da mi spremimo rešenje za taj slučaj?“, pitao je Cipras.

Protiv Varufaksia su podignute privatne tužbe u kojima se navodi da on je u tajnosti planirao da izvede zemlju iz evrozone. Grčki Vrhovni sud je slučaj prosledio parlamentu, koji je jedini nadležan da proceni da li Varufakis, kao bivši ministar, može biti krivično gonjen.

U telefonskom razgovoru sa grupom investitora iz Londona, vođenom nedelju dana pošto je podneo ostavku na funkciju ministra, Varufakis je otkrio da je u saradnji sa petočlanim timom mesecima radio na rezervnom planu za stvaranje paralelnog platnog sistema, u slučaju da Evropska centralna banka obustavi isplatu hitnih sredstava za grčki finansijski sistem, kao što je to uradila nakon kolapsa pregovora sa grčkom vladom, preneo je britanski list Telegraf.

Paralelni platni sistem bi mogao da funkcioniše u evrima, ali bi preko noći mogao da se prebaci na drahmu, ako za to bude bilo potrebe. Varufakis je krajem prošlog meseca i sam potvrdio da ga je Cipras ovlastio da osmisli paralelni platni sistem.

Cipras je rekao da je Varufakis možda grešio, ali da ne treba da bude sudski gonjen.

„Ne možete ga optužiti da je krao novac grčkih poreskih obveznika, ili imao tajni plan da razbije zemlju o stene“, rekao je grčki premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.