najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cipras želi sporazum koji obezbeđuje svetlo na kraju tunela

Grčki premijer Aleksis Cipras je izrazio danas uverenje da će do kraja nedelje, kada ističe rok koji su mu postavili lideri iz evrozone, ispuniti zahteve kreditora i postići konačni sporazum.

“Uveren sam da ćemo u naredna dva do tri dana biti u stanju da ispoštujemo obaveze koje su najboljem interesu Grčke i evrozone”, kazao je Cipras tokom obraćanja u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija Frans pres.

“Preuzimam punu odgovornost za ono što se dogodilo u proteklih pet meseci i uveravam vas da su Grci u proteklih pet godina uložili ogroman napor. Želimo sporazum koji će podrazumevati kredibilne reforme, uz najmanje moguće recesivne mere, i uz agendu rasta. Naš predlog predviđa restrukturiranje duga, što ne smemo smatrati tabu temom”, rekao je on, a prenosi grčka novinska agencija AN.

“Želim da budem jasan, predlozi za restrukturiranje duga neće opteretiti evropske građane. Novac od kreditora nikada nije stizao do grčkih građana, već je odlazio na spasavanje evropskih banaka”, dodao je Cipras.

On je poručio da javni dug Grčke mora da bude održivijim, da je Atini potreban sporazum sa susedima koji pokazuje da postoji “svetlo na kraju tunela” i koji podrazumeva kredibilne i neophodne reforme.

Cipras danas u Evropskom parlamentu: Može doći i do “crnog” scenarija

Grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se danas Evropskom parlametu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje. U nedelju će se održati samit, ne samo evrozone, već i svih 28 država EU, uključujući i Hrvatsku i druge države koje nisu u evrozoni.

Cipras će održati govor tokom prepodneva, a pored njega govoriće i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 8.30 da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima “detaljno razrađen scenario Grexita. Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštivali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora”, rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

– Ja sam rekao pre referenduma da će glas protiv ponuđenog sporazuma oslabiti pregovaračku poziciju Grčke. Večeras je pregovaračka pozicija Grčke bila znatno slabija – rekao je Junker.

Na pitanje zašto su za nedelju sazvali samit svih 28 država EU, a ne samo evrozone, Junker je rekao kako su to učinili zato što nije pošteno misliti da se to pitanje tiče samo evrozone, jer posledice grčke krize osećaju i one države koje nisu u eurozoni.

I nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije optimista, ali je zato premijer Grčke Cipras u utorak uvečer nakon samita pokušao ostaviti utisak optimiste. Rekao je da je sastanak bio “pozitivan” i da Grčka nudi verodostojan program reformi, ako zauzvrat dobije odgovarajuće financiranje.

Iako se ne zna tačno što će Grčka predložiti tokom današnjeg dana, poručili su da će tražiti jedan kratkoročni program pomoći kako bi podmirili hitne potrebe, a zatim i drugi srednjoročni program pomoći. U oba slučaja morala bi se ispoštovati procedura.

Iako je rečeno da u ovom trenutku mogućnost reprogramiranja grčkog duga nije na dnevnom redu, i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekli su da su i još ranije dali obećanje Grčkoj da će, ukoliko se uspešno budu sprovele reforme, razmotriti mogućnost olakšavanja dužničkog tereta.

Junker je rekao da je takođe pripremljen potpuni plan za izlazak Grčke iz evrozone ako ne bude drugog rešenja, uz plan humanitarne pomoći za grčko stanovništvo.

1 komentar
  1. Raša

    Cipras gura državu i narod u duboku bedu. Doduše, dobio je pohvale od Kastra i sličnih, ali mislim da, kada se budu osvestili šta su uradili, biće jako bolno. Mi kopamo i rukama i nogama da bismo ušli u Evropu, a on hoće zemlju da izvede. Cirkus!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike