Cipras: Nije nam dat mandat da izvedemo Grčku iz evrozone

Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras apelovao je danas na poslanike svoje partije Siriza u parlamentu da podrže plan fiskalnih reformi i zamenu za dobijanje pomoći kreditora, upozorivši ih da im narod nije dao mandat da izvedu Grčku iz evrozone.

U poslednjem pokušaju da zaustavi finansijski slom zemlje, Cipras je zatražio  odobrenje Sirize za vladin plan reformi koji su kao uslov postavili međunarodni kreditori da bi odobrili novu finansijsku pomoć Atini, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izjavu jednog grčkog zvaničnika.

Prema rečima Rojtersovog sagovornika, Cipras je poslanicima rekao:”Suočeni smo sa krucijalnim odlukama. Imamo mandat da postignemo bolji dogovor od ultimatuma koji nam je dala evrogrupa, ali nam svakako nije dat mandat da izvedemo Grčku iz evrozone, Svi smo u ovome zajedno”.

Prema prvim informacijama, Cipras se novim planom reformi koji treba da pomogne stabilizovanje ekonomske situacije saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtevima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preneo je Bi-Bi-Si.

Pored toga, grčka vlada namerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dve godine.

Cipras popustio: Grčka izlazi u susret kreditorima

Grčka od kreditora zauzvrat očekuje 53,5 milijardi evra kojima bi se do kraja juna 2018. godine pokrile dospele obaveze za otplatu dugova, prenosi Rojters.

Te mere, koje uključuju povećanje poreza za brodarske kompanije i ukidanje poreskih olakšica za ostrva, treba da ispune uslove za novi sporazum sa kreditorima koji bi Grčku spasao bankrota i izlaska iz evrozone. Vlada takođe planira da poveća porez na dodatu vrednost za restorane i hotele, da krene sa reformom penzionog sistema, kao i da odredi čvrst rok za otpočinjanje velikih privatizacija.

AP konstatuje da je grčka vlada pristala na zahteve koje je ranije odbijala da prihvati, uglavnom premeštajući razne kategorije robe i usluga u višu poresku stopu.

Rojters precizira da su među ponuđenim merama trenutno povećanje poreza na luksuz i uvođenje poreza na televizijske reklame, kao i prelazak na novi sistem koletivnog pregovaranja krajem godine. Grčka Vlada se takođe obavezuje da do kraja oktobra objavi datume kada će raspisati tendere za privatizaciju želelznice i luka u Pireju i Solunu. Takođe će preduzeti korake u privatizaciji regionalnih aerodroma i prodaje državnih akcija u grčkom Telekomu. Pored toga, Atina nudi kresanje troškova na odbranu. Vlada, takođe, novu penzionu reformu najavljuje već za oktobar ove godine.

Grčki predlog stigao je u Brisel, šefu Evrogrupe Jerunu Dajselblumu, skoro dva sata pre isteka roka, ranije određenog u četvrtak u ponoć.

Ako evropski partneri budu zadovoljni, paket mera grčkog premijera Aleksisa Ciprasa mogao bi da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedelju. U suprotnom, Grčkoj preti izlazak iz evrozone, navodi Rojters.

(Tanjug)

Jedan komentar

Ostavite komentar