U trendu

Cipras premijer, vlada spremna za zakletvu

Posle ubedljive pobede koju je levičarska Siriza odnela na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, njen lider Aleksis Cipras danas će položiti zakletvu kao premijer i već je izabrao koalicionog partnera za novu vladu, sa kojom Rusija i Nemačka najavljuju blisku saradnju.

Siriza je na juče održanim izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mesta, a slede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mesta u parlamentu.

Cipras, koji će danas od predsednika Prokopisa Pavlopoulosa dobiti mandat za formiranje vlade – drugi ove godine, najavio je da će već popodne položiti zakletvu kao premijer, a da će vlada položiti zakletvu u utorak, prenela je grčka agencija ANA.

Nastavak njegovog savezništa sa ultradesničarskom strankom Nezavisni Grci, koji se protive članstvu Grčke u EU i čiji lideri često daju ksenofobične i antisemitske izjave, danas je oštro kritikovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Istovremeno, iz Brisela Ciprasu stiže i podrška – predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao mu je pobedu na izborima i pozvao Grčku da radi na stabilnosti i da se drži reformskih programa, uz poruku da posla ima puno, dok vremena za gubljenja nema, te da će podržati novu grčku vladu u njenim naporima.

U međuvremenu, Nemačka je danas najavila, posredstvom portparola nemačke kancelarke Štefen Zajberta, da će blisko sarađivati sa novom grčkom vladom pod vođstvom Ciprasa na rešavanju dužničke krize i sve većeg priliva migranata.

Čestitke povodom pobede Sirize uputila je i Rusija, čiji je predsednik Vladimir Putin u telegramu izrazio nadu u „nastavak konstruktivnog dijaloga i aktivnog zajedničkog rada na daljem jačanju uzajamno korisne saradnje Rusije i Grčke u raznim oblastima“.

Osvrćući se na izborne rezultate, Cipras je rekao da je, posle unutrašnjih problema Sirize, vlada sada učvršćena i najavio da će mu prioritet biti borba za ublažavanje bremena duga i sprovođenje reformi u čemu će tražiti podršku svih političkih lidera.

Takođe planira da formira nacionalni savet za evropsku politiku koji bi uključio i predstavnike drugih stranaka, ne samo Nezavisne Grke, i koji bi savetovao ministra finansija.

Grčki dnevnik „Etnos“ predviđa da će za ministra finansija ponovo biti imenovan Euklid Cakalotos, koji je pregovarao o uslovima međunarodne pomoći Grčkoj u avgustu.

Cipras, čiji je pristanak na treći paket pomoći i stroge mere štednje kako bi izbegao izlazak iz evrozone doveo do odvajanja radikalnog krila Sirize i novih izbora, smatra da će pobeda Sirize „promeniti balans u Evropi“ i obećava snažnu borbu protiv endemske korupcije i srkivenog bogatstva.

Njegova agenda za naredne dane je puna – u utorak će predsedavati sastanku stranke, u sredu će prisustvovati vanrednom sastanku Evropskog saveta o migrantima, a u nedelju konferenciji UN u Njujorku, gde će se, kako se očekuje, na marginama prijema za šefove država i vlada susresti sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Za novu vladu časovnik već odbrojava, imajući u vidu da će prva revizija aranžmana sa kreditorima biti u oktobru, a od toga da li se Atina pridržava programa štednje na koji se obavezala u zamenu za zajam zavisiće i nova tranša od tri milijarde evra.

Novi parlament koji počinje sa radom 1. oktobra moraće da revidira budžet za 2015. godinu uzimajući u obzir reforme penzionog i poreskog sistema koje uključuju dvostruko veće poreze na prihod poljoprivrednika u 2017. godini.

Vlada će, takođe, morati da dovrši proceduru dokapitalizacije grčkih banaka do decembra pre nego što stupe na stanu propisi EU za spašavanje banaka koji bi mogli uticati na deponente.

Tržište je, inače, na pobedu Sirize danas nepovoljno odreagovalo padom vrednosti grčkih obveznica dok su investitori sa izbora pažnju preusmerili na formiranje novog kabineta i sprovođenje trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Euklid Cakalotos ponovo ministar finansija ?

Bivši grčki ministar finansija Euklid Cakalotos će najverovatnije ponovo imati tu funkciju u novoj vladi, javio je danas Rojters, pozivajući se na izvore iz Sirize.

U julu je Grčka vlada imenovala Cakalotosa, glavnog pregovaraca s poveriocima, za novog ministra finansija nakon što je Janis Varufakis podneo ostavku.

U Grčkoj su juče održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Siriza osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mesta, a slede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mesta u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.