U trendu

Cipras se obraća naciji, Atina: Nismo kapitulirali

Grčka vlada je danas saopštila da nisu tačni navodi da je zvanična Atina u potpunosti prihvatila predlog stranih kreditora, a grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se u toku dana naciji povodom novog predloga za spasavanje zemlje koji je vlada uputila kreditorskim institucijama.

„Grčka je juče dostavila novi predlog institucijama uz pismo premijera Aleksisa Ciprasa. Navodi prema kojima je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog ovih institucija nisu tačni“, stoji u saopštenju u kojem se ističe da novi predlog Atine sadrži „niz izmena teksta (kreditorskih) institucija“.

Novi predlog Atine je, navodi grčka vlada, pokušaj da se postigne uzajamno koristan sporazum, koji ne samo što će staviti naglasak na privredni rast, već će učiniti ogroman dužnički teret zemlje podnošljivim, prenosi britanski list „Gardijan“.

„Neke od mera koje institucije predlažu neće biti sprovedene odmah, već u fazama, tako da vlada može da iznađe ekvivalentne mere kojima će ih zameniti“, objašnjava se u saopštenju.

Cipras će se danas posredstvom televizije obratiti Grcima pošto je vlada ranije danas potvrdila da je poslala „izmenjen“ predlog Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u nadi da će postići dogovor i izbeći svoju finansijsku propast, prenela je agencija AFP .

Britanski dnevnik prenosi americki „Volstrit džornal“ koji navodi da postoje „sada neke spekulacije da bi mogao da bude otkazan referendum“, koji je predviđen za nedelju, 5. jula.

Premijer Grčke sinoć je, u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u koje je „Fajnenšel tajms“ imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Cipras je u pismu izneo detalje iznenađujućeg zahteva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vredan 29,1 milijardu evra, odobren.

Iako je dosadašnji paket zvanično istekao 30. juna Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrednost pod uslovom da poseban popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu.

Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019. godine.

Evrogrupa o pismu Ciprasa koji prihvata dobar deo uslova

Evrogrupa nastavlja danas popodne telefonsku sednicu povodom najnovijeg pisma grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u kojem je izrazio spremnost da prihvati uslove kreditora uz nekoliko sitnijih izmena, što je britanski Gardijan okvalifikovao kao kapitulaciju Atine, koja je to demantovala.

Grčka vlada je u saopštenju povodom Ciprasovog pisma upućenog međunarodnim kreditorima, sa zahtevom Grčke za dobijanje zajma od Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), navela da medijski izveštaji da Grčka u potpunosti prihvata uslove kreditora nisu tačni, budući da predlog zvanične Atine sadrži niz amandmana na tekst institucija.

Predlog Grčke je novi pokušaj da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje koje ne samo da stavlja akcenat na privredni rast, već omogućava da javni dug Grčke bude održiv, navela je vlada u Atini i dodala da „neke od mera koje su institucije predložile neće biti sprovedene odmah, nego u fazama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar