Čitaku: Takse samo izgovor BG da ne pregovara

NJUJORK – Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku iznela je sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN niz optužbi na račun Srbije, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sedne za pregovarački sto s Prištinom u Briselu.

Srbija uslovljajva dijalog uklanjanjem taksi na robu iz centralne Srbije, kazala je Čitaku i ponovila da je odluka o taksama direktan odgovor na „agresivnu i brutalnu“ kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim rečima, takse nisu problem, već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto s Prištinom u Briselu.

Ona je na sednici SB UN posvećenoj Kosovu više puta ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gde, prema njenim rečima, postoje pravi problemi.

„Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo telo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svetu, izmišljenje priča u koji ne sama ne veruje“, rekla je Čitaku i dodala da su sednice izgubile svoju svrhu.

Ona je pozvala članice Saveta bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

„Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame“, kaže ona.
Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd za „neokolonijalnu“ reakciju.

Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi ona i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Ona je optužila Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije pre 20 godina, Čitaku kaže da je sad trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bëzbednosti u regionu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike