U trendu

Civili mogući živi štit Islamske države u Mosulu

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je danas da bi borci Islamske države mogli da desetine hiljada civila iskoriste kao živi štit prlikom odbrane svojih položaja u iračkom gradu Mosulu.

Šef misije IOM Iraku Tomas Vajs kazao je da takođe očekuje nagli porast broja ljudi koji su primorani da beže kada vojne operacije stignu do oboda ovog grada, prenosi Rojters.

Vajs je naveo da je IOM započela nabavku gas maski zbog strahovanja od napada hemijskim oružjem, ali da je do sada nabavljeno veoma malo.

U ofanzivi na Mosul koji je takozvana Islamska država zauzela 2014. godine, iračke i kurdske snage osvojile su nekoliko malih, uglavnom nenaseljenih sela, a njihov napredak usporavaju zaostale bombe na putu koje za sobom ostavljaju džihadisti.

Pripadnici IS izveli su niz samoubilačkih napada, a u jednom takvom uništen je kurdski tenk, prenosi AP.

Komesar Evropske unije za bezbednost Džulijan King upozorio je danas da se Evropa mora pripremiti za novi priliv džihadista Islamske države ukoliko iračke snage preuzmu iz njihovih ruku grad Mosul, uporište te ekstremističe grupe u Iraku, javlja AFP.

„Preuzimanje uporišta Islamske države na severu Iraka, Mosula, moglo bi da dovede do povratka nasilnih boraca te grupe u Evropu“, rekao je King nemačkom dnevniku „Velt“.

Evropski komesar za bezbednost ističe da bi čak i nekolicina džihadista koji se vrate u Evropu mogla da predstavlja „ozbiljnu pretnju za koju se moramo i sami pripremiti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)