U trendu

Čižov: Dijalog BGD i PR u bezizlaznoj situaciji

MOSKVA – Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine, ali proces je u bezizlaznom položaju, za šta se delimično može okriviti i sama EU, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

On je za portal Sputnjik rekao da je Rusija pažljivo pratila dijalog i osigurala da se on zasniva na postojećim elementima međunarodnog prava, poput Rezolucije 1244 SB UN.

„Ali proces je dospeo u bezizlazan položaj. Koliko se EU može okriviti za to? Delimično može. Jer, po mom ličnom mišljenju, Evropska unija je bila previše lojalna jednoj od strana“, objasnio je Čižov, dodajučhi da se radi o Prištini.

Prema njegovim rečima, kosovsko-albanski lideri su loši ljudi, sa bogatom ratnom prošlošću i oni su to prihvatili kao saglasnost za sopstvenu nekažnjivost, tim pre što su, kako kaže, slični i čak još jasniji signali dolazili preko okeana.

„I zato su izgubili kontrolu. Formalni povod bio je odbijanje Evropske unije da hitno obezbedi Prištini bezvizni režim i otvori pregovore o prijemu Kosova u EU. To bi bilo previše čak i za EU. Tada je Priština uvela 100 odsto carine na robu iz Srbije i BiH, pod pretpostavkom da čhe Srbi tamo moći da zaobiđu ograničenja preko Republike Srpske. To je ovde imalo veliki ođek“, rekao je Čižov.

Kako je naveo, manje primetno je prošla odluka Kosovara da transformišu sopstvene snage bezbednosti, formiranih u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u punopravnu vojsku.

„EU je na sebi svojstven način na naša odgovarajuća pitanja reagovala na sledečhi način: to su vojna pitanja, obratite se NATO-u, a Evropska unija nije vojni blok“, rekao je Čižov i dodao da svi pokušaji EU da postigne barem ukidanje 100 odsto carina kako bi se strane vratile za pregovarački sto, nisu imali uspeha, zbog čega je došlo do bezizlazne situacije.

On je zaključio i da Balkan ostaje problematičan region sa evropske tačke gledišta, a da je glavna problematična teritorija Kosovo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar