U trendu

Članice G7 saglasne da nastave s podrškom Ukrajini

NJUJORK – Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenih ekonomija potvrdili su danas na sastanku u Njujorku, spremnost da nastave saradnju u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Izjava podrške usledila je nakon najave predsednika Vladimira Putina da će Rusija sprovesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svetskog rata i organizovati referendum o pripajanju delova ukrajinske teritorije, prenosi Rojters.

„Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno na podršci Ukrajini i odgovoru na krize hrane i energenata“, rekao je Hajaši novinarima na konferenciji za novinare u Njujorku, gde se održava debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

U okviru dodatnih sankcija Moskvi, Japan planira da zabrani izvoz u Rusiju proizvoda vezanih za hemijsko oružje i da proširi listu ruskih vojnih organizacija kojima je izvoz zabranjen, rekao je Hajaši.

On je takođe saopštio da su članice G7, koju čine SAD, Japan, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, ponovo potvrdile važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ovog meseca da će američke trupe braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, što je njegova najdirektnija izjava o tom pitanju, koja je naišla na nezadovoljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar