U trendu

Ćorić: Deponija RA otpada po najvišim ekološkom standardima

KARLOVAC – Ministar za zaštitu životne sredine i energetike Tomislav Ćorić izjavio je danas da Hrvatska nastavlja aktivnosti u vezi sa deponijom radioaktivnog otpada u Čerkezovcu, u opštini Dvor, po najvišim ekološkim standardima, jer u ponedeljak nije postignut konsenzus o gradnji zajedničke deponije radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško.

„Sa ljudima u Čerkezovcu u opštini Dvor ćemo razgovarati. Tamo žive stanovnici Hrvatske i dele sudbinu svih stanovnika Hrvatske, te je dosta izvesno da planiramo da deponija bude u Čerkezovcu, ali po najvišim ekološkim standardima“, rekao je Ćorić u Karlovcu.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakav razlog za strah, jer takva skladišta postoje širom Evrope, prenosi Hina.

„Ništa, pa ni život bilo koje osobe, s bilo koje strane reke Une, u Hrvatskoj ili u BiH, neće biti ugroženo“, rekao je Ćorić.

Istakao je da svaka zainteresovana strana može da se uključi u raspravu kada tehnička specifikacija projekta i njegova ekološka komponenta dođu na javnu raspravu.

Upitan da li Hrvatska ima alternativnu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada ako u Čerkezovcu zbog nekog razloga ne prođe studija o uticaju na okolinu, Ćorić je kazao da „plana B nema“ i da bi se u tom slučaju pribeglo prihvatanju slovenačke ponude o gradnji zajedničke deponije radioaktivnog otpada u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.