U trendu

Covic apeluje na Bosnjake da ne biraju hrvatske predstavnike

MOSTAR – Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović apelovao je danas na bošnjačke političke stranke da ne ulaze u projekte izbornog inženjeringa i biranja hrvatskog člana Predsedništva i delegata u domove naroda, jer će u protivnom imati jaču krizu u funkcionisanju institucija BiH u odnosu na ovu u poslednje četiri godine.

„Prošlo je vreme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti ravnopravan i predstavljen kroz legitimne predstavnike. Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo poslednje četiri godine u funkcionisanju značajnog dela vlasti u BiH, voleo bih znati šta smo time dali“, rekao je Čović.

On je istakao da su i iz Brisela upućene poruke u tom smislu, a najvažniji je apel sa sastanaka u organizaciji predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da se nađe zajednički stav oko izmena Izbornog zakona, prenosi Srna.

Čović je naglasio da su još značajniji zaključci Evropskog saveta iz prošle sedmice, kada je u pitanju dogovaranje o kandidatskom statusu, kada je jasno stavljeno na znanje da će se o kandidatskom statusu BiH raspravljati nakon izbora, da se vidi u kojoj će meri biti zloupotreba ovih instrumenata koji nisu otklonjeni u Izbornom zakonu.

„Mislim da ima dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali mudrim političarima iz Sarajeva biti dovoljan motiv da više ne ulaze u trku kako su naumili i kako neki protagonisti viđenja građanske i unitarne BiH vide da to mogu uraditi bez hrvatskog naroda“, poručio je Čović.

On je naveo da je ipak nemoguće sprečiti da Hrvatima drugi izaberu predstavnike, ako brojniji narod naumi tako nešto da uradi.

„Ako neko na svoje liste namerava staviti Hrvate, a predstavlja Bošnjake, tome u nekim kantonima ne možete parirati“, dodao je Čović.

On nije mogao potvrditi da li će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je u igri pet imena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.