U trendu

Čović: Komšić i Džaferović rade po uputstvima lidera SDA

SARAJEVO – Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da je odluka članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se ne sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim doneta „u skladu sa uputstvima predsednika Stranke demokratske akcije (SDA)“ Bakira Izetbegovića.

Čović, koji je i predsednik HDZ u BiH, za hrvatski je RTL juče izjavio da ne bi rekao da je odluka Komšića i Džaferovića da bojkotuju Lavrova doneta zbog razloga koje su oni naveli, već da je sve urađeno u skladu sa uputstvima predsednika SDA.

„Ona (odluka Komšića i Džaferovića) je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana Predsedništva deluju u skladu sa uputstvima predsednika SDA. Tako da je to deo jedne sinhronizacije“, kazao je Čović.

Na konstataciju RTL da tokom jučerašnje posete Sergeja Lavrova u sedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta zastava BiH, Čović je odgovorio da je ta zastava bila istaknuta tokom sastanka u Predsedništvu, prenosi Klix.ba.

„Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hercegovine, na sastanku u zgradi Predsedništva kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsedavajući Predsedništva BiH. To je već uhodana procedura tako da sa te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu, naravno, bila je zastava BiH“, rekao je Čović.

Džaferović i Komšić su kao razloge za njihovu odluku da se ne sastanu sa Lavrovim naveli da su to učinili zato što šef ruske diplomatije „nije pokazao poštovanje prema institucijama BiH“.

Naveli su da tokom susreta Lavrova sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u ponedeljak uveče u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali su se pozvali i neke izjave Lavrova, posebno na onu kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO.

Lavrov se po dolasku u BiH u ponedeljak najpre sastao sa Dodikom i zvaničnicima RS, a potom i sa Draganom Čovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.