U trendu

Čović odgovorio na pismo bivših visokih predstavnika

SARAJEVO – Dragan Čović, predsednik Hrvatske demokratske zajednice je odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Čović je poručio da su visoki predstavnici „svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu“.

Naglasio je da više od hiljadu kilometara granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te Dejtonski mirovni sporazum obavezuju Hrvatsku na delovanje u Bosni i Hercegovini, prenosi N1BiH.

„Dobro je da se u Sabrou Republike Hrvatske govori o tome (Deklaracija o položaju Hrvata u BiH). Ja se nadam da ćemo dobiti snažnu podršku da Bosna i Hercegovina ide evroatlantskim putem na potpunoj ravnopravnosti konstituivnih naroda Bosne i Hercegovine. Najmalobrojniji narod nosi većinu projekata očuvanja Bosne i Hercegovine i zaslužuje jednu snažnu deklaraciju u Saboru Hrvatske“, kazao je on.

Upitan kako komentariše pismo bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini – Karla Bilta, Pedija Ešdauna i Kristijana Švarc-Šilinga – u kojem upozoravaju na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odgovorio je da savko ima pravo na svoj stav.

„Šta kazati za bilo koga od njih pojedinačno. Mislim da svako ima pravo na svoj politički stav ili kakav god taj stav bio. Ne mora biti politički, ali je u funkciji nečega. Nisu oni jedini koji razmišljaju na taj način. Jasno je da je BiH unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Na stotine njih je nametnuto kroz ustavna rešenja unutar BiH, a nisu prošli parlamentarnu proceduru. Upravo u traženju nekog neuspelog rešenja. Njihov promašaj ne treba da slušamo“, rekao je Čović.

Kako je kazao, želja je da se donese deklaracija koja će imati snagu i težinu.

Hrvatski parlament će u sredu da raspravlja o Predlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i evropskom putu te države, koji je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar