U trendu

Crkva ne podnosi partijašenje, svi dobrodošli kao vernici

PODGORICA – U Crnoj Gori Crkva se pokazala kao jedina prava snaga koja ima neku dubinu, trajanje, perspektivu i koja je puna mladih ljudi, a mi ne želimo da budemo dekor i učesnik političkih zbivanja, izjavio je arhijerejski namesnih podgoričko-kolašinski otac Gojko Perović.

Perović je u intervjuu za jutjub kanal Serbian News USA rekao da su svi kao vernici dobrodošli u Crkvu.

„Svi su dobrodošli kao vernici, svi političari, ali ne sa stranačkim transparentima, jer Crkva ne podnosi partijašenje“, kaže otac Gojko.

O takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ističe da sve što je politički projekat, a ima veze sa imenom crkve ili hoće da se nazove crkvom, ne može biti velikog dometa i to se urušilo i pre nego što je nastalo.

„Ogromna većina stanovništva u Crnoj Gori zna šta je Crkva, a šta nije. Svi su videli snagu Crkve, milenijumske institucije i zajednice koja je prošla kroz sve društveno-političke forme od ranog srednjeg do 21. veka i opet postoji“, naveo je.

O mitropolitu Amfilohiju otac Gojko je kazao da je bio borac protiv svega onog negativnog što je donelo komunističko nasleđe, a nije baš sve bilo negativno.

„Postavio je Crkvu na noge u pogledu sveštenstva, verujućeg naroda, jačanja i modernizovanja crkvene misije, tako da nema za čim da se žali, jer ga je Bog od početka do kraja potpuno podržao. Litije su pokazale svu punoću njegovog delovanja….“, kaže otac Gojko.

Na pitanje kako tumači ratna zbivanja u Ukrajini, kazao je da ih tumačim kao veliku nesreću i moli se Bogu da taj rat što pre ili momentalno završi i da izađemo pametniji iz ratnog ludila.

„To je jedna nesreća i tačka. Razlozi za rat stanuju negde u nekoj geopolitici, u strategijama, privredama, ekonomijama, naoružanjima, ali razlozi za rat nisu pametni, ni za jedan rat pa ni za ovaj“, kaže otac Gojko, preneo je podgorički portal Dan.

O odnosima između verskih zajednica u Crnoj Gori kaže da su dosta dobri.

„U drugim verskim zajednicama ima dosta mladih ljudi koji žele da živimo u miru, sve monoteističke zajednice imaju svoje vekovno utemeljenje, a i sve druge imaju slobodu delovanja. Gostujemo jedni drugima na tribinama, obilazimo se i dobro slažemo i nema šta da se nadgornjavamo i prepiremo“, zaključio je otac Gojko.

O potencijalnoj opasnosti od revizije Zakona o slobodi veroispovesti, on kaže da ne brine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.