U trendu

Crnogorski pokret „tuži“ zbog govora u Budvi

PODGORICA – Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv sveštenika SPC iz Kotora Momčila Krivokapića, te istoričara Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića zbog, kako su naveli, „krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje“.

Ta „nedela“ Pokret im pripisuje na osnovu učešća na skupu organizovanom pod motom „Pokoljenja dela sude“, 7. novembra u Budvi, u znak sećanja na oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije.

U prijavi se navodi da su Krivokapić, Antić i Raković govorili na skupu u organizaciji „izvesne NVO – Srpski narod Boke“.

Govorima na tom skupu su, kaže Crnogorski pokret, pozivali na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti, u konkretnom slučaju prema Srbiji.

Krivokapić je na tom skupu rekao da „odreda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići – Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine“, a to je, kaže Pokret, nedopustivo.

I onda je Krivokapić poručio, navode iz Crnogorskog pokreta u prijavi, „gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske, prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi, ničija nije gorela do zore“.

Takođe, pomenuta trojica, kaže se u prijavi, su izazivali versku mržnju.

Antić se okupljenima obratio preko video-linka i, takođe, izjavio – „oni nisu uspeli ni u čemu drugome, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu“, kao i, „želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome veku, i nadam se da ćemo se uskoro videti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob“.

Istoričar Aleksandar Raković iz Beograda, napominju, takođe preko video-linka, izjavio je da smo „kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je – ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more“, naveo je Crnogorski pokret u prijavi Vrhovnom državnom tužilaštvu u Crnoj Gori.

Takođe, to je podsticanje na protivustavno otcepljenje Boke, kao dela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je takođe, kako su istakli, zakonski kažnjivo.

Kako se zaključuje, „prijavljeni navedena kaznena dela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske“.

Istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću izrečena je ranije mera zabrane ulaska u Crnu Goru, sa obrazloženjem da kontinuirano deluju na ugrožavanju sigurnosti i bezbednosti Crne Gore.

Crnogorski pokret je krivičnu prijavu podneo Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, preneo je portal IN4S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.