U trendu

Crveni krst: Svet opasno nespreman za buduće pandemije

ŽENEVA – Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), ocenile su u izveštaju koji je objavljen danas da je „svet opasno nespreman“ za buduće pandemije i apelovala na sve države da do kraja godine unaprede svoje bezbednosne politike za suzbijanje pandemije.

U svom Izveštaju o svetskim katastrofama 2022, IFRC navodi da su sve zemlje, uprkos pandemiji kovid-19 tokom koje je umlo više ljudi nego od bilo kog zemljotresa, suše ili uragana u istoriji, i dalje nespremne za suzbijanje budućih globalnih epidemija, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da bi zemlje trebalo da revidiraju svoje zakonodavstvo kako bi osigurale da je u skladu sa planovima za borbu protiv izbijanja pandemije do kraja 2023. godine i da usvoje novi sporazum i revidirane međunarodne zdravstvene propise do sledeće godine, koji nalažu veća budžetska ulaganja u cilju suzbijanja pandemije.

U izveštaju se preporučuje i da zemlje povećaju ulaganje u domaći zdravstveni sistem za jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za najmanje 15 milijardi dolara godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar