U trendu

Čubrilovic: Nastaviti sa vraćanjem nadležnosti Srpskoj

BANJALUKA – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da veruje da će i naredni saziv parlamenta RS nastaviti da se bavi vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj.

On je ocenio da će taj proces potrajati, s obzirom da nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama.

On je naglasio da je važno to što je Republika Srpska stvorila uslove da se o tome razmišlja i da se ne miri sa postojećim stanjem.

„Verujem da će se i naredni saziv baviti ovim pitanjima i ostati na istom putu. Nije zgoreg ponoviti zašto Srpska traži vraćanje nadležnosti. Mnoge se nisu pokazale efikasnijim i zbog toga sve treba drugačije posmatrati, a najbolje je onako kako je Dejton i propisao“, rekao je Čubrilović za „Glas Srpske“.

On je rekao da je BiH složena i da je potreban dijalog kako bi se mogli približiti stavovi o nekim pitanjima, te da bi trebalo težiti funkcionalnosti i čuvanju onoga što je donelo mir.

Prema njegovim rečima, Narodna skupština Republike Srpske postala je vidljivija i faktor odlučivanja i na nivou BiH, a to je ono što joj i Ustav daje, prenosi Srna.

„Stvoreni su uslovi da Republika Srpska odlučuje o najvažnijim pitanjima kada je reč o BiH u nekim međunarodnim odnosima, ali i o njenom unutrašnjem uređenju“, naglasio je Čubrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.