U trendu

Čurkin: IS od prodaje umetnina zaradi do 200 miliona dolara

Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umetnina, antikviteta i arheološkog blaga, naveo je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin u pismu upućenom Savetu bezbednosti.

„Oko 100.000 objekata kulture svetskog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta od kojih je devet na listi svetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku,“ napisao je Čurkin.

Čurkin je istakao da se ti antikviteti većinom krijumčare preko turske teritorije, preneo je Rojters.

„Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gde se kradeni predmeti prodaju na nelegalnim aukcijama, a potom i preko mreže antikvarnica i na lokalnom tržištu“, tvrdi Čurkin.

Prema njegovim navodima, nakit, novčići i drugi opljačkani predmeti se prenose u turske gradove Izmir, Mersin i Antalija gde kriminalne grupe proizvode lažna dokumenta o njihovom poreklu.

„Antkviteti se potom nude kolekcionarima iz raznih zemalja, uglavnom preko Internet aukcija i specijalizovanih onlajn prodavnica, kao što je iBej (eBay)“, kazao je Čurkin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.