U trendu

Cvijanović: CIK osporila izbornu volju građana

BANJALUKA – Poništavanjem izbora u Srebrenici i Doboju CiK BiH je na najgrublji način osporila izbornu volju birača u ovim lokalnim zajednicama i stavila se u službu ostvarivanja zajedničkih političkih interesa Sarajeva i opozicionih stranaka u Srpskoj, izjavila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

„Ova skandalozna odluka predstavlja svojevrsnu osvetu građanima Doboja od onih političkih partija koje su uzurpirale CIK, a koje su u tom gradu svedene na nivo statističke greške“, rekla je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Naglasila je da istovremeno SDA, uz svesrdnu pomoć SDS-a i PDP-a, na ovaj način kažnjava Srebrenčane zbog toga što su ubedljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

„Posebno je sramotno to što su izborni rezultati poništeni isključivo na onim biračkim mestima na kojima glasaju srebrenički Srbi, ali ne i tamo gde dominantno glasaju Bošnjaci“, navela je.

Ona je konstatovala da se neosnovanim i neargumentovanim odlukama, poput ove, nastavlja urušavanje integriteta CIK-a koje je započeto nelegalnim izborom ovog saziva i instaliranjem pojedinih članova koji su na to mesto došli direktno sa pozicija savetnika svojih stranačkih lidera ili iz partijskih organa i struktura.

„Republika Srpska osuđuje ovakvu odluku kao neopravdanu, politički motivisanu i usmerenu na osporavanje izborne volje građana Srpske, kao i urušavanje njenog demokratskog kapaciteta. Osuđujemo i političku motivisanost CIK-a, činjenicu da su namerno odugovlačili odluku, da su kršili zakon, kao i to što rade po direktivi raznih centara moći koji smatraju da načelničko mesto u Srebrenici treba da bude rezervisano za Bošnjake, bez obzira na volju birača“, poručila je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar