U trendu

Cvijanović i Gudenus osudili napade SDA na RS

BEČ – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i sef poslaničkog kluba u austrijskom parlamentu vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johanes Gudenus, osudili su danas u Beču inicijativu SDA da se promeni ime RS.

Cvijanović je, nakon razgovora sa Gudenusom u austrijskom parlamentu, rekla da je sagovorniku objasnila da je apsolutno nenormalno da se plasiraju takve političke teme, umesto da se, nakon što su sprovedeni izbori, implementiraju njegovi rezultati, kada treba krenuti sa bavljenjem ekonomskim i socijalnim pitanjima, raditi na upitniku EU.

„Isto tako pre nekoliko godina izbačena je tema vezana za proslavu dana RS. Sada imamo napad, nasrtaje na samo ime RS. Za mene je sasvim normalno da to svako osudi, jer je to nenormalno ponašqanje, izmišjanje političkih temperaturnih tema, umesto da se bave stvarnim životom“, kritikovala je ona.

SDA, prema njenim rečima, pokušava time da sakrije činjenicu da su oni ti koji blokiraju formiranje Saveta ministara BiH, političkim igrama pokušavaju da spreče impelementaciju rezultata.

Njima je, kako tvrdi, u interesu da sa sobom u vlasti imaju samo one strukture RS koje su im pogodne, koje su navikle da klimaju glavom, ne dolaze u polemiku sa njima.

Cvijanović kaže da se radi o izmišljanju opasne teme, jer se radi i o napadu na BiH.

„Iako se SDA možda ne čini ili ne razumeju dovoljno misleći da napadaju samo RS, oni nasrću na BiH. RS sa svojim imenom jasno je prepoznata Dejtonskim sporazumom i u Aneksu 4 koji je Ustav BiH. Nema nikakve dileme da je ovo pokušaj pravljenja BiH po njihovoj recepturi“, kazala je ona i poričila da u tome neće uspeti.

Izrazila je zadovoljstvo što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko osudio ovu inicijativu SDA.

Gudenus je ukazao da je RS upisana u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BIH kao ime tog entiteta.

Prema njegovim rečima, ne bi valjalo ništa menjati s tim u vezi.

Ukazao je da zasigurno ni druga strana ne bi dozvolila niti volela da se njoj neko meša u ime i budućnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.