U trendu

Cvijanovic: Ono sto je s ponosom stvarano, s ponosom i pamtimo

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je formiranje Vojske Republike Srpske bio istorijski trenutak koji je zahtevao okupljanje i sabornost, te da je to, sigurno, jedan od najvažnijih momenata u procesu samoodbrane naroda koji je u prethodnim ratovima doživeo velika iskušenja i stradanja.

„Ovakvo okupljanje i organizovanje bilo je nužno. Odluka je bila teška, ali neophodna. I tada smo znali, a znamo i danas, da nismo imali izbora, niti alternativu“, rekla je predsednica Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci povodom obeležavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, prenose banjalučki mediji.

Predsednica Srpske je naglasila da je Vojska Republike Srpske nastala iz obaveze da se ne dopusti da se ponove masovna stradanja i novi genocid na ovim prostorima.

Ona je naglasila da snaga Vojske Republike Srpske nisu bili savremeni tenkovi, avioni, topovi i haubice, već neustrašivi borci koji su dobro znali šta se nalazi iza linije fronta i kakvu svetinju brane.

I upravo zato je, ukazala je Cvijanović, Vojska Republike Srpske časno ispunila svoj zadatak, sačuvala stanovništvo i odbranila granice naše Republike, prenela je RTRS.

Ona je poručila da će se Republika Srpska boriti za svoja ustavna prava, za svaku reč i svako slovo Dejtonskog sporazuma.

„Tražimo i tražićemo samo ono što nam pripada, a ništa tuđe ne želimo, niti nam treba. Nećemo odustati od politike mira i dijaloga, koliko god puta naišli na zid ćutnje, tražeći sagovornike na drugoj strani“, istakla je predsednica RS.

Ona je ukazala da je poražavajuće da u BiH još postoje oni koji sa besramnom i bezobzirnom lakoćom govore o novim ratovima, „lošim narodima“ ili „oružju za ne daj Bože“.

„I to najčešće baš oni koji užase rata nisu ni osetili, koji su i tada sedeli u udobnim, toplim prostorijama, u dubokoj pozadini ili koji su i tada provocirali da do njega dođe“, rekla je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar