U trendu

Cvijanović: Papa Franjo dobro poznaje prilike u BiH

VATIKAN – Predsednica Republike Srpske Zeljka Cvijanović, koja je bila u delegaciji koju je na sastanku sa papom Franjom predvodio predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavila je da je saradnja sa Vatikanom veoma važna i da može da doprinese stabilnosti u BiH.

Cvijanović je za RTRS rekla da je na sastanku sa papom Franjom razgovarano o odnosima na Balkanu, situaciji u Evropi, kao i o statusu potencijalonog kandidata BiH za ulazak u EU.

„Postoji uverenje da treba ići evropskim putem, ali i da Evropu opterećuju mnogi nerešeni problemi i dileme. Saglasili smo se da BiH treba da ostane na tom putu i izrazili opredeljnost za jednak tretman i prava svih zajednica u BiH“, navela je Cvijanović.

Primetila je da papa Franjo i predstavnici Vatikana dobro poznaju prilike u BiH i da su to pokazali poznavanjem ugovora koji reguliše odnose između Katoličke crkve i BiH, ali i političkih pitanja kao što je izborni zakon i potreba da se obezbedi potpuna jednakopravnost u BiH.

„Ohrabrena sam načinom na koji smo razgovorali i onim što sam čula, da se vodi računa o interesima svih etničkih zajednica u BiH, kao i da se uvažava Republika Srpska“, istakla je Cvijanović.

Izrazila je zahvalnost papi Franji koji je pravoslavnim vernicima u Republici Srpskoj i BiH čestitao predstojeći Vaskrs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar