U trendu

Cvijanović: Političko Sarajevo destabilizuje Balkan

BANJALUKA – Republika Srpska želi jaku ekonomsku integraciju i podržava regionalne inicijative, ali političko Sarajavo sve blokira i takvom politikom destablizuje Balkan, rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je, gostujući sinoć u emisiji Pečat na RTRS, istakla da Srpska želi ekonomsku saradnju sa svima u regionu.

Naglasila je da je tokom posete SAD razgovarala o nekoliko regionalnih inicijativa, ističući da Srpska podržava svako povezivanje.

„Svakoj regionalnoj inicijativi nađe se opozicija u vidu političkog Sarajava. Zato što oni više vole da ne podnose Srbiju i više vole da pričaju protiv Srbije, nego što vole bolji život za svoje građane. Opterećeni su Srbijom“, izjavila je predsednica RS.

Cvijanović je rekla da Sarajevo blokira i infrastrukturne projekte u BiH.

„Sve što je najavljeno od strane Srbije, a tiče se projekata u BiH, blokirano je od Sarajava. Imamo HE Buk Bijela oko koje su napravili čitav problem. Srbija je najavila izgradnju aerodroma kod Trebinja koji bi trebao biti svima od koristi, a oni opet blokiraju. Moja obaveza je da to kažem“, istakla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je poseta Americi bila ranije planirana.

„Ali, poseta se dobro uklopila u ukupnu ovu situaciju. I to je zasmetalo političkom Sarajevu. Mislim da oni imaju strah od istine. Takođe, mislim da oni i ne žele da žive sa nama u istoj zemlji“, istakla je predsednica Srpske.

Istakla je da političko Sarajevo problematizuje svaku posetu zvaničnika RS nekoj drugoj zemlji.

„Drugi su zainteresovani da čuju i naše mišljenje oko raznih problema. Republika Srpska je tu i mnogi zvaničnici žele razgovore sa nama. A političko Sarajevo osporava i Dejton, zato im sve i smeta. Oni žele da zarobe BiH“, dodala je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je na svakom sastanku iznela stavove Srpske, pa tako i poslednju put u Vašingtonu.

„Mi lako zajedno vidimo šta su problemi, ali ne slažemo se oko načina rešavanja. Međutim, kada sam bila u Americi, njihov fokus je bio na ekonomskom povezivanju regiona, u čemu smo potpuno saglasni“, rekla je predsednica RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.