U trendu

Cvijanović: Tražiti konstruktivna rešenja

SARAJEVO – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Sarajevu da je neophodno izaći iz stereotipa kakav je i poslednja zajednička izjava ambasadora članova Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) i početi tražiti konstruktivna rešenja, prevashodno u domenu pravosuđa.

„To prvenstveno znači da se mora ući u veliku široku, pravednu i smislenu reformu pravosuđa i to na onaj način kako su te reforme sprovedene u državama članicama EU“, rekla je Cvijanovićeva.

Predsednica Republike Srpske istakla je da vlasti Srpske žele ambijent u kojem se u okviru reforme pravosuđa ne može zamisliti postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu, niti situaciju da sudovi donose antiustavne odluke, prenosi RTRS.

Ona je navela da, kad je reč o stanju u pravosuđu, prvenstveno misli na strane sudije u Ustavnom sudu BiH, prakse koje se moraju popraviti, ali i sudove i tužilaštva.

„Svedoci smo da su u ovoj državi korišćeni različiti zakoni kada se o istim stvarima presuđivalo osobama različite nacionalnosti. To je nedopustivo i trebalo je mnogo godina da jednu takvu logičnu stvar popravimo. Mi nismo nikakvi rušioci, želimo bolji ambijent da naša deca u budućnosti mogu da žive u boljim uslovima“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pružena je ruka partnerima za dogovor za ostvarenje pravne sigurnosti koji treba da služu za dobrobit svakog građanina.

Pozivam EU da ponovo pokrene široku raspravu i izražavam žaljenje što je pod političkim priticima zastao strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, rekla je predsjednica Srpske, ukazujući da se to dogodilo pod pritiskom političkog Sarajeva i OHR-a koji nisu željeli da bilo ko postavlja pitanja o nametnutim zakonima i postojanju institucija koje nisu ustavne.

Kad je riječ definisanju međuentitetske linije razgraničenja, Cvijanovićeva je podsetila da je reč o obavezi koja proizilazi iz Aneksa dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je premijer FBiH Fadil Novalić rekao da to nikada neće zaživeti.

„Kada u Republici Srpskoj bilo šta kažete i ne izađete sa takvim stavom (kao Novalićev) odmah dobijate sankcije, rasprave na PIK-u, dolaze ambasadori. Krajnje vreme je da se međunarodni faktor koji je ovde prisutan počne ponašati nepristrasno i objektivno“, rekla je Cvijanović.

Predsednica Srpske je naglasila da je nedopustiva pristrasnost međunarodnog faktora koji onemogućava da se u Republici Srpskoj kaže bilo šta za šta smatraju da je antidejtonsko, a da istovremeno u javnost izlaze funkcioneri SDA sa izjavama poput predsednika te stranke Bakira Izetbegovića, koji govore o trampi entitetskog glasanja za odlazak stranih sudija.

Ona je zaključila da je Republika Srpska uređeno društvo koje namerava da jača institucije i da se poziva na pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar