U trendu

Da li će Portoriko postati 51. država SAD-a?

Na referendumu na kom su se juče birači izjašnjavali o ideji da Portoriko, koji je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a, zabeležen je vrlo nizak odaziv, a velika većina izašlih Portorikanaca poduprla je predlog da njihovo ostrvo doda još jednu zvezdu na američkoj zastavi.

Vladina internetska stranica za neobavezujući referendum pokazuje da je samo 23 posto od 2,2 miliona birača sa pravom glasa učestvovalo na glasovanju, a od njih je 97 posto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Guverner Portorika Rikardo Roselo vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje ekonomskog stanja na karipskom ostrvu s dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 posto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim penzionim i zdravstvenim sisitemom.

„Od danas savezna Vlada više neće moći da ignoriše glas većine američkih građana u Portoriku“, poručio je Roselo u saopštenju.

Pristalice državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnosti s 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsednika.

Prema sadašnjem sistemu, 3,5 milijuna američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno finansiranje programa poput sistema zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka Vlada na portorikanskom teritorijumu nadgleda područja poput infrastrukture, odbrane i trgovine.

Roselo će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Vašingtonu imaju nizak prioritet.

Dve glavne stranke bojkotovale su glasanje, na kom su Portorikanci mogli da se odluče između tri opcije – da postanu američka država, da ostanu u statusu teritorije ili postanu nezavisna država.

Umesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Huana i tražilo nezavisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.

„Ovo je laž, naša budućnost je nezavisnost, moramo sami da odlučimo o svojoj sudbini“, rekla je jedna organizatorka protesta.

Učesnici su takođe bili ljuti zbog organizovanja skupog referenduma u vreme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.