Da li je Iskander “prekomerna” upotreba sile?

Rusija i Kina tvrde da su prinuđene da reaguju na namere Vašingtona da osigura nadmoć nad njihovim strateškim naoružanjem.

Koliko brzo se odnosi između SAD i Rusije zaoštravaju, pokazalo se i na primeru raspoređivanja raketnih sistema u baltičkim zemljama i centralnoj i istočnoj Evropi, kada se odjedanput prestalo sa izbegavanjem diplomatskog rečnika i stvari su počele da se dovode u uzročno-posledičnu vezu.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je u ponedeljak, prvi put posle nekoliko dana tenzija koje su nastale zbog ruskog raspoređivanja raketa „iskander M” u kalinjingradskoj oblasti, spomenuo ulogu NATO-a u regionu.

Vaščikovski je kritikovao odluku Rusije da rasporedi rakete koje mogu da nose i nuklearne bojeve glave, rekavši da je to „neadekvatan odgovor na aktivnosti NATO-a”.

Daleko od toga da je poljski šef diplomatije izneo punu istinu i da je ušao u detalje da li je to prekomerna ili nedovoljna pretnja, ali je javno povezao stvari o kojima zvaničnici NATO-a ne govore.

Poljska i Litvanija, članice NATO-a koje se graniče sa ovom najzapadnijom ruskom teritorijom koja izlazi na Baltičko more, već su protestovale zbog raspoređivanja ovih raketa koje imaju domet od 500 kilometara, a tvrdi se da njihova modifikovana verzija može da dosegne udaljenost i do 700 kilometara.

Osim Poljske i Rumunije, u kojima su u maju postavljeni NATO antiraketni sistemi za navodnu odbranu od nuklearnog napada iz Irana i Severne Koreje, na udaru ruskih „iskandera” svakako bi mogle da su nađu i ostale baltičke zemlje.

Stanovništvo u ovim državama je s pravom uznemireno, ali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, za razliku od poljskog šefa diplomatije, juče nije hteo da ulazi u analizu ovakvog razvoja situacije, nego je samo rekao da je to „već poznata linija (ruskog) ponašanja”…

Autor: Biljana Mitrinović, Politika

Jedan komentar

  • Radoslav Radovic

    Pa zar ovdje treba komentar?Svaka zemlja ima pravo u okvirima svoje teritorije da slobodno organizuje odbrambeni sistem kako hoce.Poljci su dozvolili Americke baze usvojoj zemlji na granici sa Rusijom.Koliko pameti treba dabi se to shvatilo ili je u pitanju gubitak svijesti , koji je najopasniji sindrom na zapadu.Iz istih razloga divili su se Hitleru i Nijemcima kojima je konekcija sa Bogom(savjest )bila iskljucena.Tada rasudjivanje i zdrav razum ne funkcionise.Koliko je ta teritorija daleko od Amerike?Sta ustvari Amerika tu radi?Odgovor je:”Trazi djavola”.Pa ako je tako, a jeste onda ga je nasla.Ali to nije kompletna prica.Tu su i Balticke zemlje,jer Americi nije dovoljan jedan djavo, ona trazi jos, i jos i jos.I nasla ih je.Tikve su posadjene i rastu.Od ciju ce glavu tikve pucati?Necemo dugo cekati odgovor,jer tikve su jednogodisnje biljke.

Ostavite komentar