najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li je Merkelova umorna?

Nemačka kancelarka Angela Merkel otvorenim je ostavila pitanje da li će se još jednom kandidovati na izborima za Bundestag 2017. godine, i time ostavila prostor raznim spekulacijama, ukazuje danas bečki dnevnik „Prese“.

Svojom politikom prema izbeglicama, ona je sebi napravila niz problema, konstatuje bečki dnevnik.

„Kako ću odlučiti o eventualnoj kandidaturi za kancelara, izvestiću u jednom kasnijem trenutku“, poručila je Merkel u intervjuu ARD-u čime je podstakla spekulacije o povlačenju, ali i otvorila pitanje da li se umorila od vlasti.

Do sada niko nije sumnjao da će Merkelova da se kandiduje za još jedan, četvrti mandat, i da će pobediti na izborima.

Istraživanja pokazuju da CDU može osvojiti više od 40 odsto, daleko više od SPD-a, i to zahvaljujući Merkelovoj koja je bila najomiljeniji premijer u Evropi.

„Međutim naglasak treba staviti na “bila“. Noć od 4. na 5. septembar 2015. promenila je mnogo toga. Tada je Merkelova odlučila da granice otvori za izbeglice koje su se našle zatvorene u Mađarskoj“, podseća „Prese“.

Motivi kancelarke, koja inače deluje uzdržano, do danas nisu potpuno jasni.

Da li se radilo o stravičnim fotografijama tog leta, leševima u kamionu u Austriji, mrtav sirijski dečak na plaži koje su uticale na Merkelovu ili je to bila reakcija inata protiv ksenofobije u pojedinim nemačkim regionima, ili je to pak stav, uverenje, pita „Prese“.

Merkelova usamljena odluka u svakom slučaju imala je dalekosežne posledice i po nju samu.

U Nemačkoj sve su glasnije sumnje u kancelarku, i sada bi tek svaki drugi birač želeo da ona iduće godine nastavi posao.

CDU je u istraživanjima pala na 35 odsto, a odnos sa sestrinskom strankom iz Bavarske CSU je poremećen.

„Kancelarka je približila svoje stavove našima, ali još nedovoljno. Čekamo na poruku: shvatili smo“, poručuje političar iz redova CSU Markus Seder.

Drugi, po Merkelovu, problem je neželjena nus-pojava rasta birača desničarske AfD. Na pokrajinskim izborima u Meklenburg-Forpomern se CDU sa AfD-om bori za drugo mesto.

Kancelarka ove nedelje putuje u Šverin i Štralsund kako bi pokušala da spasi situaciju.

Naime, ona preti da izgubi ličnu reputaciju, jer se Meklenburg -Forpomern, između Rigena i Grajfsvalda, nalazi njen birački okrug.

Ukoliko CDU u nedelju na izborima bude tek treća ona će biti okrivljena za ovaj neuspeh, konstatuje „Prese“.

Bez izbegličke krize bi pitanje kancelara bilo već rešeno i Merkelova bi već odavno izjavila da će nastaviti, ali joj sada nedostaje podrška, pre svega iz Bavarske.

CDU želi tek na proleće da se izjasni da li će ponovo podržati Merkelovu, ili će iamti sopstvenog kandidata, zbog čega ona igra na vreme.

Problem je i da u CDU raste nemir, te na skupštini stranke u decembru predstoji reizbor Merkelove za šeficu stranke.

Najkasnije tada bi njene partijske kolege želeli znati odluku Merkelove, a najverovatnije bi do tada mogla biti doneta odluka, pošto je u intervjuu ARD-u jasno stavila do znanja da su za nju mesto šefa stranke i kancelara povezani.

Možda iza oklevanja Merkelove stoji i računica, time što se ne da videti često, što traži da je neko moli, čime pravi pritisak na CDU jer zna da Unija nema adekvatnu alternativu, dodaje bečki dnevnik.

Ukoliko je to njen plan, on bi mogao da se ostvari, jer su se političari CDU-a protekle nedelje izjasnili za ostanak Merkelove.

Takođe postoji još jedan argument za nastavak, jer ako bi Merkelova sada odustala bila bi suočena sa optužbama da je zemlju ostavila na cedilu i njeni kritičari bi smatrali da su u pravu, a tako niko ne želi da ode s vlasti, konstatuje bečki dnevnik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike