U trendu

Da li Turska odustaje od ulaska u EU?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će sazvati referendum o budućnosti pristupnog procesa, dok EU optužuje Ankaru da se ne drži svojih obaveza.

Nakon iscrpljujućeg procesa koji traje više od pola stoleća, da li je sada došao kraj sagi o turskom putu u EU, prenosi Index.hr.

Do prekretnice je došlo nakon neuspelog državnog udara 15. jula kada je Brisel ljutito kritikovao nemilosrdan obračun vlasti s pučistima i neistomišljenicima, a Ankara je optužila Uniju da nije pokazala solidarnost, podseća Hina, a prenosi Index.hr.

Turska je formalno podnela zahtev za članstvom u Evropskoj uniji 1987. a pristupni pregovori su počeli 2005. Nena ambicija da postane deo EU datira još iz “60-ih godina.

Analitičari izjavljuju da uprkos svim problemima obe strane žele da zadrže iluziju pristupnog procesa. Osim toga, Brisel je svestan važnosti sporazuma s Turskom za smanjenje priliva migranata u Evropu.

Turska vlada je saopštila da bi mogla predložiti vraćanje smrtne kazne, što je potez za koji je EU upozorio da bi označio momentalni kraj pristupnih pregovora.

„Na njima je da odluče idu li dalje s Turskom ili bez nje“, upozorio je Erdogan nedavno.

Međutim, nemački ministar spolnih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je posetio Ankaru ove nedelje, rekao je da to nije odluka Evrope ili evropskih prestonica nego Turske.

Ajkan Erdemir iz Fondacije za odbranu demokratije sa sedištem u Vašingtonu rekao je da u Briselu vlada „nevoljnost“ u vezi sa prekidom pristupnog postupka s Turskom.

„Nastavak evropskog puta Turske smatra se jednim od poslednjih sredstava koje EU ima na raspolaganju za kontrolu Erdoganovog samovoljnog vladanja“, kazao je on.

Otkako su vlasti sprečile državni udar u julu, više od 110.000 sudija, nastavnika, policajaca i službenika suspendovano je ili otpušteno, a 36.000 osoba uhapšeno je u velikim čistkama koje je pokrenuo predsednik Erdogan.

Roj Karadag, politički analitičar sa Univerziteta u Bremenu, smatra da taj obračun vlasti zapravo znači „kraj turskog pristupnog procesa“.

Međutim, čini se da čelnici EU žele nastavak tog procesa. Samo je Austrija na sastanku ministara spoljnih poslova predložila njegovo zaustavljanje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je da je „vrlo važno da kanali ostanu otvoreni između zemlje kandidata i partnera i EU“.

Portparol predsednika Ibrahim Kalin napisao je u listu „Dejli Sabah“ da je članstvo „strateški cilj“ Turske i da pregovore treba ubrzati a ne zaustaviti, , prenosi B92.

Prošle godine Evropa je bila suočena s najgorom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata kada je više od milion ljudi bežeći od rata i siromaštva došlo u Evropu. većinom preko Turske.

U pokušaju zaustavljanja tog priliva Brisel i Ankara dogovorili su sporazum vredan šest milijardi evra prema kom će Turska uzeti natrag migrante u zamenu za novac, ukidanje viza i otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Direktor Turskog programa u vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Evropska unija bolno svesna da joj je potrebna Erdoganova saradnja u migrantskoj krizi.

Erdogan bi „mogao blefirati i otići od EU znajući da će EU doći k njemu na proleće kada Egejsko more otopli i ponovo krenu izbeglice“, kazao je.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Za dvadesetak godina EU će tražiti prijem u Tursku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike