U trendu

Da negujemo kulturu sećanja i ništa ne prepuštamo zaboravu

BANJALUKA – Jedna od tema današnjih razgovora delegacija Srbije i Republike Srpske u Banjaluci bio je i Memorijalni kompleks u Gradini, koji Srbija i Srpska planiraju zajednički da formiraju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je suština da se neguje kultura sećanja, da bez mržnje govorimo o stradanju srpskog naroda i da to ne prepustimo zaboravu.

„Da znamo, da ovekovečimo jasenovačke žvrtve i mučenike, da svako dete iz Srbije, RS, cele BiH, iz mnogih delova sveta, ali pre svega naših, dolaze u Gradinu, da to bude obavezna ekskurzija, da vide i nauče kroz šta smo prošli u Jasenovcu, da to ne bude ostavljeno zaboravu“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, potrebno je da prema onima koji su osnovali Jasenovac, u kojima su Srbi, kao i Romi i Jevreji, stradali, gajimo i negujemo kulturu sećanja, ne pričajući o mržnji i ne šireći mržnju

„I da vodimo računa o zvaničnim činjenicama iz istorije, da bismo znali ne kako da se odnosimo prema drugima, već i da se naše greške nikada ne ponove“, rekao je Vučić.

On je dodao da ostaje još mnogo posla da se uradi oko očuvanja srpskog jezika i pisma, i predloga zakona, koji bi bili slični, ako ne i isti u Srbiji i RS, i koji bi ne vređajući nikoga, a značili bi zaštitu inetersa i tradicije našeg naroda, jezika.

Naveo je, između ostalog, Nemce kao primer naroda koji je sve tragedije kroz koje je prošao izdržao zahvaljujući svom jeziku i književnosti, civilizacijskim dostignućima.

„Nije slučajno što su danas Gete, Šiler, braća Grim važniji u njihovoj istoriji od najvećeg broja državnika“, primetio je Vučić.

To je, dodao je, jedna od stvari u kojoj bismo mogli da se ugledamo na njih.

„Da i nama od Vuka Karadžića, Jovana Jovanovića Zmaja, do Branka Ćopića to budu ljudi na koje ćemo da se ugledamo, čuvajući jezik pismo i našu kulturu“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar