U trendu

Da se holokaust više nikada i nigde ne ponovi

Predsednik Poljske Andžej Duda zajedno sa oko 80 preživelih logoraša u Aušvicu poručio je danas, na medjunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta, da je obaveza celog sveta da se holokaust više nikada i nigde ne ponovi.

Duda je rekao da je najveći nacistički logor smrti veliki grob koji upozorava svet dokle može da dovede mržnjom zatrovani javni prostor i kada države prestaju da poštuju medjunarodno pravo i silom otimaju teritorije drugih.

„Verujem da Aušvic jeste i uvek će biti kao savest prisutan u celom svetu. Kao veliki signal i upozorenje šta može da se desi ako političkim i javnim životom zavlada mržnja. Ako se krši medjunarodno pravo, a medjunarodno zajednica ne reaguje. Ako se neke države ponašaju agresivno prema drugim i otimaju njihovu teritoriju“, kazao je Duda.

Poljski predsednik ponovio je, kao i ranije mnogi drugi šefovi država i vlada na istom mestu, najvećem stratištu Jevreja u logoru Aušvic Birkenau u kome su od 1940. do 1945. nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, isti apel – ne ponovilo se, odgovornost nije samo na političarima već na svima nama.

Komemoracija u Aušvicu počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Zida smrti koji je nacistima služio za masovna streljanja dok nisu monstruozno usavršili tehniku ubijanja u gasnim komorama u pokušaju da potpuno likvidiraju Jevreje u Evropi.

Pred Zidom smrti pojavilo se danas oko 80 preživelih logoraša, mnogi od njih s prugastim kapama ili trakama na rukavu da simbolično podsete na strahote logoraških dana.

Uz predsednika Andžeja Dudu komomoraciji su prisustvovali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic i delegacije mnogih država a okupljenima su se obratili ambasadori Izraela i Rusije, kao naslednice bivšeg Sovjetskog Saveza čiji vojnici su 27. januara 1945. godine oslobodili logor.

Odavanje pošte žrtvama završava jevrejskom molitvom za mrtve ispred Spomenika žrtava holokausta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.