Da se holokaust više nikada i nigde ne ponovi

Foto: Beta

Predsednik Poljske Andžej Duda zajedno sa oko 80 preživelih logoraša u Aušvicu poručio je danas, na medjunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta, da je obaveza celog sveta da se holokaust više nikada i nigde ne ponovi.

Duda je rekao da je najveći nacistički logor smrti veliki grob koji upozorava svet dokle može da dovede mržnjom zatrovani javni prostor i kada države prestaju da poštuju medjunarodno pravo i silom otimaju teritorije drugih.

„Verujem da Aušvic jeste i uvek će biti kao savest prisutan u celom svetu. Kao veliki signal i upozorenje šta može da se desi ako političkim i javnim životom zavlada mržnja. Ako se krši medjunarodno pravo, a medjunarodno zajednica ne reaguje. Ako se neke države ponašaju agresivno prema drugim i otimaju njihovu teritoriju“, kazao je Duda.

Poljski predsednik ponovio je, kao i ranije mnogi drugi šefovi država i vlada na istom mestu, najvećem stratištu Jevreja u logoru Aušvic Birkenau u kome su od 1940. do 1945. nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, isti apel – ne ponovilo se, odgovornost nije samo na političarima već na svima nama.

Komemoracija u Aušvicu počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Zida smrti koji je nacistima služio za masovna streljanja dok nisu monstruozno usavršili tehniku ubijanja u gasnim komorama u pokušaju da potpuno likvidiraju Jevreje u Evropi.

Pred Zidom smrti pojavilo se danas oko 80 preživelih logoraša, mnogi od njih s prugastim kapama ili trakama na rukavu da simbolično podsete na strahote logoraških dana.

Uz predsednika Andžeja Dudu komomoraciji su prisustvovali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic i delegacije mnogih država a okupljenima su se obratili ambasadori Izraela i Rusije, kao naslednice bivšeg Sovjetskog Saveza čiji vojnici su 27. januara 1945. godine oslobodili logor.

Odavanje pošte žrtvama završava jevrejskom molitvom za mrtve ispred Spomenika žrtava holokausta.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar