U trendu

Dačić kritikovao pozive za podršku prijemu Kosova u Unesko

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić oštro je danas reagovao na pozive nekih članica Saveta bezbednosti UN drugim zemljama da podrže prijem Kosova u Unesko i ukazao na duple standarde koji se primenjuju, posebno ukazavši na izlaganja predstavnika SAD.

U diskusiji na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran redovni tromesečni izveštaj o Kosovu, on je podsetio da je Unesko četiri spomenika kulture na Kosovu sa svoje liste proglasio kao spomenike u opasnosti, i upitao se od čega su oni u opasnosti, a da se s druge strane podržava zahtev Kosova za prijem u Unesko.

„I pored toga što želimo veoma dobre odnose sa SAD i smatramo da su ključni, moram da ponovim pitanje, pošto su oni pozvali sve da glasaju za prijem Kosova u Unesko,  gde su ti principi, kada ste vi pozivali zemlje da glasaju protiv prijema Palestine u Unesko“, rekao je Dačić.

On je rekao da se seća da je predsednik SAD Barak Obama pozvao sve zemlje u svetu da ne priznaju Palestinu dok se ne dogovori sa Izraelom, a SAD su prve priznale Kosovo pre nego što se ono dogovorilo sa Srbijom.

„Danas vi pozivate druge zemlje da podrže prijem Kosova, a ne vidim principijelnost sa stavom koji je bio protiv prijema Palestine“, rekao je Dačić i dodao da mu je žao što su na Srbiji primenili dvostruke standarde.

„Vi ovde na sednici Saveta pozivate druge zemlje da ne poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti, Srbija se dovodi u situaciju da se prema njoj primenjuju dvostruki standardi“, rekao je Dačić i dodao da ne bi nikome odgovarao da se umesto odgovora na konkretne slike koje je on doneo o srknavljenju srpskih spomenika na Kosovu govorilo o srpskom fašizmu, genocidu i rasizmu, i naglasio da to ne doprinosi pomirenju.

Rekao je da dve izjave kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija u današnjem govoru mogu da uđu u anale svetske tragikomedije, prva da srpski spomenici nikad nisu bili zastićeniji u toku poslednjih hiljadu godina, a drugi da su Albanci uvek bili većina na Kosovu.

Naglasio je da Srbija želi dobru saradnju i da će nastaviti razgovor s Prištinom u Briselu, ali da prema Rezoluciji 1244 SB UN, Kosovo nije država, tako da ne može biti ni članica UN, a time ni njenih agencija.

Tači je odgovorio da je to što je Dačić rekao izjava za unutrašnje potrebe i podsetio  da je Kosovo država koju je priznalo više od 100 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.