U trendu

Dačić na Ekonomskom i ekološkom forumu OEBS u Pragu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas na otvaranju 23. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a u Pragu da sukob u Ukrajini i njegove ekonomske posledice, kao imigraciona kriza u Evropi, jačaju značaj ekonomsko-ekološke dimenzije i da preko nje OEBS može da da doprinos ukupnoj bezbednosti i saradnji u svetu.

„Mogućnosti za korišćenje OEBS-a kao platforme za dijalog u okviru ekonomsko-bezbednosne sprege su ogromne. OEBS svoju ulogu može da odigra tako što će nam omogućiti da se vratimo zajedničkim perspektivama i vrednostima u pogledu ekonomske saradnje i gradimo mostove između regionalnih i podregionalnih formata“, kazao je Dačić u pozdravnom obraćanju kao predsedavajući OEBS-a.

Srbija je zajedno sa Švajcarskom predložila da se OEBS, iako vode nisu nova tema, sada usredsredi na to kako da preko dobrog upravljanja vodama pojača bezbednost i stabilnost u zemljama članicama.

„Smatramo da postoji potreba za većim političkim angažovanjem, povećanim nivoom saradnje, kao i za boljim razumevanjem složenih veza ove oblasti sa bezbednosnim i njima srodnim izazovima. Prošlogodišnje katastrofalne poplave na Zapadnom Balkanu dramatično su pokazale koliko prekogranična saradnja može da bude važna u rešavanju negativnih posledica nepogoda izazvanih ljudskom aktivnošću, kao i prirodnih nepogoda“, rekao je šef srpske diplomatije.

Učesnicima foruma na kome se okupilo preko 200 predstavnika vlada, zvaničnika i eksperata medjunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, Dačić je poručio da rešavajući izazove modernog doba kakav je upravljanje vodama, mogu da u regionalnom kontekstu pruže konkretan doprinos globalnoj bezbednosti i napretku.

„Usvajanje Ciljeva UN o održivom razvoju kasnije tokom ovog meseca, kao i konferencija UN o klimatskim promenama u Parizu kasnije tokom ove godine, događaji koji su tematski blisko povezani sa vodama, čine našu današnju raspravu još aktuelnijom i neophodnijom“, rekao je Dačić.

Tokom 23. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a održana su dva pripremna sastanka, u Beču krajem januara i u Beogradu sredinom maja.

Zaključni sastanak u Pragu, koji traje do 16. septembra, daće predloge za unapredjenje bezbednosti preko dobrog upravljanja vodama za odluke Ministarskog saveta, kako je kazao Dačić, kasnije ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar