U trendu

Dačić: Važno prisustvo Srbije na Samitu Frankofonije

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je jako važno prisustvo Srbije na Samitu Frankofonije koji je počeo danas na Madagaskaru, pre svega za njeno multilateralno delovanje i gde može da se razgovara sa velikim brojem najviših svetskih zvaničnika, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dačić je danas u glavnom gradu Madagaskara Antananarivu prisustvovao svečanom otvaranju Samita Frankofonije, organizacije koja okuplja 80 zemalja članica, od čega 59 stalnih i 21 zemlje posmatrača.

„Ono što je za nas bitno jeste prisustvo velikog broja najviših funkcionera, od predsednika Francuske (Fransoa) Olanda pa do predsednika Vijetnama, kao i predsednika velikog broja afričkih zemalja i ministara spoljnih poslova iz celog sveta. Za nas je ovo veoma važno pitanje zato što je Kosovo pre dve godine primljeno kao posmatrač u ovu organizacuju i veoma nam je važno da sprečimo dalja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, rekao je Dačić, navodi se u saopštenju.

Dačić je ukazao da Srbija u prošlosti veoma često nije bila ni prisutna na ovakvim skupovima i rekao da je on došao avionom u kome je, kako je rekao, bio “ tzv. ministar spoljnih poslova Kosova (Enver) Hodžaj, a očekuje se i dolazak tzv. predsednika Kosova (Hašima) Tačija“.

„To znači da oni veliku nadu polažu upravo u razgovore s velikim brojem zemalja koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je rekao da će njegova glavna aktivnost najpre biti bilateralni sastanci s predstavnicima zemalja koje nisu priznale Kosovo da ne menjaju svoju poziciju, i dodao da je takodje moguće kod nekih zemalja možda i promeniti tu poziciiju kada je reč o obrnutom smeru.

Dačić je rekao da je danas imao niz bilateralnih susreta a da se još sinoć video s ministarkom inostranih poslova Madagaskara, koja je insisitrala da Srbija dodje na ovaj skup, „jer je Madagaskar kao zemlja koja nije priznala Kosovo izložena velikim pritiscima“.

„Narednih dana očekujem više od 20 bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz sveta“, dodao je šef srpske diplomatije.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar