U trendu

Dajmler: Nemamo ideju kako su limuzine isporučene S. Koreji

ŠTUTGART – Nemački proizvođač automobila Dajmler, koji proizvodi blindirane limuzine koje koristi lider Severne Koreje Kim Džong-un, saopštio je da nema pojma gde ih je on dobio i da nemaku poslovne odnose sa Severnom Korejom.

Kim je Dajmlerove brendirane limuzine koristio na nekoliko vrlo visokih samita, uključujući i sastanak ove sedmice sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i oba njegova prethodna samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Prodaja luksuzne robe Severnoj Koreji, uključujući i limuzine, zabranjena je sankcijama Ujedinjenih nacija koje imaju za cilj da izvrše pritisak na Pjongjang da napusti proizvodnju nuklearnog oružja, preneo je AP.
Kima su, međutim, čekale dve limuzine na stanici u Vladivostoku – Mercedes Majbah S600 Pulman Gard i Mercedes Majbah S62.

Veruje se da je, takođe, koristio S600 Pulman Gard na samitu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Singapuru prošlog juna i u Hanoju u februaru.

„Nemamo apsolutno nikakvu ideju kako su ta vozila isporučena Severnoj Koreji“, izjavila je portparolka Dajmlera Silke Mokert u pisanom odgovoru na izveštaj Asošieted presa o limuzinama objavljenom u sredu.

Dajmler, sa sedištem u Štutgartu u Nemačkoj, jedna je od najvećih i najprestižnijih automobilskih kompanija na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.