Dalaj Lama kaže da mu je zdravlje odlično

Dalaj Lama poručio je danas pristalicama i novinarima da je odličnog zdravlja po povratku u Daramsalu, sedište tibetanske vlade u izgnanstvu u severnoj Indiji.

On je rekao da je imao detaljne lekarske pregled u Minesoti, u SAD, i da mu je zdravlje “odlično” mada je morao da otkaže posetu SAD po savetu lekara koji su mu rekli da treba da se odmori.

Osamdesetogodišnji tibetanski duhovni vođa sišao je bez pomoći iz aviona koji je sleteo na aerodrom u Daramsali, razgovarao sa malom grupom vernika koja ga je čekala i poručio  novinarima da nemaju razloga za brigu.

“Dobro sam. Napravio sam bilans mog zdravstvenog stanja i ono je odlično”, rekao je on.

Dalaj lama je otkazao turneju po SAD krajem septembra kada su mu lekari savetovali da se odmori. Primljen je u poznatu Mejo kliniku u Ročesteru u Minesoti, prema navodima televizije SI-En-En (CNN).

Tibetanski duhovni vođa trebalo je da poseti više gradova među kojima i Filadelfiju gde je trebalo da mu bude uručena medalja za slobodu, za njegov doprinos odbrani ljudskih prava.

Uprkos godinama dalaj lama dosta putuje i uglavnom nije imao većih zdravstvenih problema. On je zvanično prestao političko delovanje od 2011. i preneo svoje političke dužnosti premijeru koga su izabrali Tibetanci u izgnanstvu.

On se zalaže za veću autonomiju i neformalnu nezavisnost Tibeta, ali ga kineske vlasti optužuju za antikineske separatističke aktivnosti.

(Beta)

Ostavite komentar