U trendu

Danas 72 godine od atomskog napada na Hirošimu

Japan danas obeležava 72. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu što je bio prvi takav napad u istoriji čovečanstva.

Od tog napada, nijedan američki predsednik nije posetio Hirošimu do prošle godine, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama položio venac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime dovesti do „moralnog budjenja“.

Jedini prethodni američki predsednik koji je razmišljao o odlasku u Hirošimu bio je Džimi Karter 1984. godine, kada već nije bio šef države. Medjutim, tada politička klima nije bila povoljna.

Od 6. avgusta 1945. godine, kada su SAD bacile atomsku bombu na japanski grad, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata, do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom stradalo je oko 140.000 ljudi.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovnih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Bombarder B-29 „Enola Gej“ u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara izbacio je bombu nazvanu „Mali dečak“, koja je posle 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad zemlje. Procenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

Bomba, teška oko četiri tone, ubila je sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 odsto grada. Oko 45 minuta posle eksplozije počela je da pada „crna kiša“ radioaktivnih čestica.

Tri dana posle bombardovanja Hirošime, SAD su bacile atomsku bombu „Debeli čovek“ na Nagasaki, gde je stradalo oko 74.000 ljudi, posle čega je Japan kapitulirao 15. avgusta.

Rat je zvanično završen dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine. U trenutku napada u Hirošimi je živelo 350.000 ljudi, od čega 40.000 vojnog osoblja. Danas taj grad ima 1,2 miliona stanovnika.

Prema nekim procenama, u napadima na Hirošimu i Nagasaki stradalo je više od 220.000 ljudi.

Svake godine u Hirošimu se uputi 10 miliona origamija ždralova, ptice koja u Japanu predstavlja simbol dugovečnosti i besmrtnosti.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    „nije, kao I njegovi prethodnici, uputio izvinjenje…“ je loše napisano. Dobro bi bilo „nije, kao NI njegovi…“… Čisto da se zna da USA nikada, nikome nisu uputili izvinjenje! Jedna tako savršena demokratija i KULA SVETILJA čitavom čovečanstvu!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike