U trendu

Danas počinje uništavanje poligona za nuklearne probe Severne Koreje

Severna Koreja je u poslednjem trenutku dozvolila južnokorejskim novinarima da se pridruže maloj grupi stranih novinara koji će prisustvovati uništavanju poligona za nuklearne probe, saopštila je danas južnokorejska valda.

Severna Koreja je prošlog meseca najavila da će demontirati poligon Pungje-ri na severoistoku zemlje dizanjem u vazduh pristupnih tunela, što su pozdravili Vašington i Seul uoči predvidjenog samita Severna Koreja-SAD.

Na tom poligonu je Pjongjang sproveo šest nuklearnih proba. Poslednja i najsnažnija obavljena u septembru prošle godine bila je proba hidrogenske bombe.  

Uništavanje poligona treba da se sprovede od danas do petka, zavisno od vremena, navedeno je u Pjongjangu. 

Mali broj stranih novinara, uključujući i južnokorejske, pozvan je da izveštava o tome. 

Novinari iz Kine, Rusije, Velike Britanije i SAD juče su otputovali iz Pekinga avionom, a zatim vozom i autobusom do poligona.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje je objavio danas da je Pjongjang naknadno odobrio da dodje i osam južnokorejskih novinara. 

Nije jasno zašto je bilo zatezanja oko južnokorejskih novinara kojima je dozvola data neposredno posle sastanka predsednika SAD Donalda Trampa i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina u Vašingtonu. 

Samit SAD-Severna Koreja se očekuje u junu, mogao bi da pruži istorijsku priliku za mir na Korejskom polusotrvu.

Medjutim Severna Koreja je otkazala medjukorejske pregovore i zapretila da će isto uraditi za samit Kim-Tramp iz protesta zbog južnokorejsko-američkih vojnih proba. 
Tramp je tokom sastanaka sa Munom rekao da je moguće da se samit ne održi kao što je planirano.

Medjutim odluka Severne Koreje da zatvori poligon za nuklearne probe se smatra dobrodošlim gestom.
Stručnjaci su podeljeni oko toga da li će ta lokacija zaista biti onesposobljena. U prošlosti je Pjongjanj menjao stav čim bi se promenila diplomatska klima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar