U trendu

Danas predsednički izbori u Severnoj Makedoniji

SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji danas će biti održani šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija, a na kojima će građani birati između tri univerzitetska profesora, od kojih je jedna žena.

U današnjme prvom izbornom krugu izbora pravo da glasa ima 1.808.131 građanin, koji mogu da biraju između kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Posebnost ovih izbora je i to što će prvi put najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupiti za zajedničkim, takozvanim konsenzualnim kandidatom.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Institut za demokratiju Societas Civilis (IDSCS), kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski uživa podršku 27,2 odsto ispitanika, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova 23,5 odsto, a kandidata albanske opozicije u Severnoj Makedoniji Bljerim Reka 11 odsto anketiranih.

Međutim, neće to biti samo borba za mesto šefa države, već i za dostizanje biračkog cenzusa, jer će, prema slovu zakona, izbori biti validni samo ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Glasanje u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji pratiće 3.094 domaćih posmatrača i 419 iz inostranstvo, saopštila je Državna izborna komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.