U trendu

Danas sahrana Peresa, prisustvuje predsednik Nikolić

Bivši predsednik i premijer Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, danas će biti sahranjen u Jerusalimu, a državnoj sahrani prisustvovaće mnogobrojni svetski lideri, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, biće održana na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz celog sveta, među kojima će, kako je najavljeno, biti američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružiće se i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik.

Abas svojim prisustvom „želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da ceni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres“, naveo je isti zvaničnik.

Sahrani će, kako najavljuju agencije, prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri, bivši predsednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kolji se juče upisao u Knjigu žalost u ambasadi Izraela u Beogradu, naveom je da je „Šimon Peres bio je jedan od najvećih lidera koje je svet imao, čovek koji se nije libio da sebe menja, ali čovek koji je uvek na umu imao ostvarenje najvišeg i najvažnijeg cilja i svog, jevrejskog naroda, ali i celokupnog čovečanstva, a to je mir“.

U Izraelu je bezbednost izuzetno pojačana, pri čemu će 8.000 policajaca biti mobilisano u operaciji za koju je načelnik policije u Jerusalimu rekao da je „bez presedana“.

Glavni put koji vodi u Jerusalim biće danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma „Ben Gurion“, dok će putevi koji vode ka groblju Gora Hercl biti zatvoreni za saobraćaj celo pre podne.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio pre dve nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar