U trendu

Danas se otvara Oktoberfest

U Minhenu se danas po kiši i s pojačanim merama bezbednosti otvara 184. Oktoberfest, sa ogromnim količinama piva, tradicionalnim bavarskim nošnjama i večernjim izazovima.

Očekuje se da će ovogodišnji Oktoberfest, najpoznatiji festival piva na svetu, do 3. oktobra posetiti oko šest miliona ljudi.

Ove godine je posetiocima na raspolaganju aplikacija koja im može pomoći da saznaju gde ima slobodnih mesta ili da nadju izgubljene prijatelje. Glavna šatra ima kapacitet od 10.000 mesta.

Cena litra piva će biti 10,95 evra, što je za 25 centi više nego prošle godine. Ostaje i pitanje da li će biti nadmašen prošlogodišnji rezultat od 6,6 miliona popijenih litara piva.

Jedan od ciljeva je i povratak spokoja budući da je prošle godine zbog rizika od terorističkih napada posećenost bila manja.

Zbog toga su pojačane mere bezbednosti, pa pored zabrane unošenja velikih torbi na crnu listu su dospeli i rančevi.

Ulaze će kontrolisati 650 policajaca, što je 200 više nego 2016, a postavljene su i kamere i zvučni alarmni sistem koji će saopštavati informacije na nemačkom, bavarskom i engleskom jeziku.

Nemačku je prošle godine potreslo devetostruko ubistvo koje je u Minhenu počinio nemačko-iranski tinejdžer pre nego što se ubio.

U napadu kamionom na božićno okupljanje u Berlinu 19. decembra poginulo je 12 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.