U trendu

Danas u Francuskoj drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora na kome se po svemu sudeći očekuje velika pobeda stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, navodi AFP.

Istovremeno se očekuje da će izlaznost u drugom krugu biti manja od rekordno niskih 48,71 procenata u prvom krugu, navodi se u najnovijoj anketi „Odoksa“.

Anketa projektuje da će Makronova stranka Republika u pokretu i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mesta.

Konzervativnu stranku Republikanci i njihove saveznike očekuje od 70 do 95 mesta, socijaliste između 25 do 35 mesta, a ultradesničare čeka od jednog do šest mesta.

Očekuje se da će izlaznost pasti na 47 odsto, nasuprot 48,71 odsto zabeleženih u prvom krugu izbora, što je najniža izlaznost zabeležena u modernoj istoriji Francuske.

Makronova stranka je u prvom krugu osvojila 32,2 odsto glasova.

Konzervativni Republikanci osvojili su 21,56 odsto, a krajnje desničarski Nacionalni front 13,2 odsto glasova.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji, jer se više od 200 poslanika ne kandiduje za reizbor, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa izborima 2012.

Makron se nada da će kandidati REM – među kojima oko polovina nikada nije bila na državnoj funkciji – osvojiti poslanička mesta, dok analitičari, s druge strane, upozoravaju da bi neiskustvo Makronovih poslanika moglo da parlament učini pokornim.

„Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i poslanike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna“, kaže politički naučnik Žerom Sent-Mari sa instituta „Poling voks“.

Istovremeno, istraživač instituta „Sevipof“ Pasla Perino upozorava, pak, da bi unutar stranke koja raspolaže velikim brojem poslaničkih mesta moglo lako da dođe do unutrašnjih poteškoća.

„U početku će se ta većina smatrati darom sa neba, ali će na kraju postati problem“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar