U trendu

Danci ne žele da se pridruže zajedničkoj pravosudnoj politici EU

Većina Danaca odbacila je na referendumu predlog da se Danske pridruži zajedničkoj politici članica Evropske unije u oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova. 

Za tu opciju glasalo je 53 odsto Danaca, dok je za pridruživanje pravosudnoj politici EU bilo 47 odsto.

Danska je dobila izuzeće za četiri oblasti iz Ugovora iz Mastrihta, kojim su postavljeni temelji Evropske unije, a pored oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova, Danska ima izuzeće i iz zajedničke odbrambene politike, zatim monetarne politike, kao i državljanstva EU.

U bloku za veće približavanje Evropskoj uniji bili su i vladajući Liberali i najjača opoziciona stranka Socijaldemokrate, ali su kod glasača prevagnuli argumenti tradicionalnih evroskeptika sa krajnje levice i krajnje desnice, Crveno-zelene koalicije i Danske narodne partije (DF).

Liberali i Socijaldemokrate su tokom kampanje opominjali da će ostanak izuzeća iz zajedničke evropske pravosudne politike Dansku ostaviti izvan Europola, zajedničke policijske agencije EU, dok Crveno-zeleni i DF smatraju da može i treba da se napravi paralelni dogovor o članstvu u Europolu, kakav već imaju neke države koje nisu članice EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.