U trendu

Danijel Ortega položio zakletvu za predsednika Nikaragve

Danijel Ortega položio je kasno sinoć zakletvu za četvrti predsednički mandat u Nikaragvi dok je njegova supruga Rozario Muriljo imenovana za potpresednicu države.

Ortega je ponovo izabran na izborima održanim 7. novembra.

Predsednik Nikaragve, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobodjenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007.

Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susednih zemalja Hondurasa i Salvadora.

Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje sprovodi prva dama.

Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipulišu političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.

Opozicija je pozivala gradjane da bojkotuju izbore, nazivajući ih „farsom“ i tvrdeći da su ostalih pet predsedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.