U trendu

Danilović odgovorio Đukanoviću, da nije lizao kašike

PODGORICA – Lider Ujedinjene Crne Gore, stranke parlamentarne većine, Goran Danilović, reagovao je na izjavu predsednika Mila Đukanovića, da se „nikad nije povlačio po podovima i lizao kašike, niti udvarao jednoj verskoj zajednici i njenim fanaticima“, porukom da je časnija i uzvišenija pričesna kašika nego 30 godina „vazalski lizati tuđe skute, sahane (bakarne ili limene činije), trpeze i repove“.

Danilović kaže da razume da Đukanović vodi politički rat sa premijerom Zdravkom Krivokapićem

Razume, kaže, da je to ujedno i ropac njegovog celog bića pritisnutog neprihvatljivim porazom i sunovratom vlastitih planova o budućnosti.

„Razumem da je u njegovoj glavi sve odavno tesno povezano i isprepleteno sa budućnošću države, da je poimao i poima kao svojinu, babovinu, starevinu, nasleđe, prćiju, kao vlastiti intimni veš koji mu je nesrećom, zlohudim udesom, neko strgao i ostavio ga gologuzog na sred sveta i veka“, naveo je Danilović.

Nerazume, ističe Danilović, tu „primitivnu mržnju prema celom narodu, prema veri i verovanju, tradiciji i Hrišćanima“.

Naveo je i da je prigovor o “lizanju kašika” orginalno Đukanovićev.

„A i da nije pričesna kašika, da nema nikakve tajne, da je kašika izvađena iz kojeg god dzema, da se hiljade i stotine hiljada ljudi utrkuju i oblizuju to ovozemaljsko slatko, časnija je i uzvišenije nego trideset godina vazalski lizati tuđe skute, sahane, trpeze i repove ne bi li se među svojima pokazao gordijim i moćnijim“, kaže Danilović.

Bolje se, navodi, povlačiti i po podovima, i to onim necrkvenim, onim zastrtim davnašnjim ilama, rđama i nametnutim nesrećama, nego se „razastirati pod tuđe noge, po destinacijama u kojima se ne žude tajne nego se prodaju i služe“.

„Svako od nas mogao je i može da bira: saviti kičmu pred bližnjim i pred Tvorcem i udahnuti, ili je saviti pred tuđinom, zajedno s repom, i ušmrknuti. Sloboda je suština našeg verovanja“, rekao je Danilović, preneo je podgorički portal Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.