Danska policija oduzela novac migrantima

Danska policija je oduzela novac od migranata prvi put od kada je pre pet meseci stupio na snagu sporni zakon koji predvidja oduzimanje sume novca veće od dozvoljene migrantima da zadrže.

Portparol Policije Per Fig rekao je da su pet stranaca, dva muškarca i tri žene starih izmedju 26 i 35 godina, imali dolare i evre u Vrednosti od ukupno oko 129.600 kruna (19.300 dolara). Oni su uhapšeni u utorak uveče na aerodromu u Kopenhagenu zbog upotrebe lažnih pasoša. Prema navodima agencije Frans pres oni su Iranci.

Fig je rekao da su oni odmah zatražili azil.

Policija je konfiskovala 79.600 kruna (11.860 dolara) pošto je, po zakonu, svakom dozvoljeno da zadrži 10.000 kruna (1.490 dolara).

Prema zakonu izbeglice i drugi migranti treba da predaju vlastima vrednosti iznad 10.000 kruna. Ta sredstva treba da pokriju deo troškova njihovog smeštaja i hrane dok se procesuira njihov slučaj, ali to je takodje pokušaj da se smanji privlačnost Danske za migrante.

Kritičari ovog zakona koji je predložila vlada desnog centra i podržala ga većina u parlamentu smatraju da je on degradirajući i nehuman.

Danska je takodje produžila sa jedne na tri godine period koji članovi porodica moraju da čekaju da se spoje s nekim izbeglicom u Danskoj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike