Danska uvodi kontrolu granice s Nemačkom

Foto: Beta

Danska je danas saopštila da će pojačati kontrolu južne granice prema Nemačkoj, kako bi obuzdala priliv izbeglica bez dokumenata.

To je danas izjavio danski premijer Lars Loke Rasmusen, posle odluke Švedske da traži lične dokumente na uvid svim putnicima koji u zemlju dolaze vozom iz Danske, prenele su agencije AP i AFP.

Vlasti u Stokholmu su saopštile da će svi putnici koji žele da udju u Švedsku morati da imaju neki lični dokument – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

„Jednostavno smo morali da reagujemo na odluku Švedske. Uvodimo privremene kontrole, ali na uravnotežen način“, rekao je danski premijer.

U isto vreme iz Berlina je upozoreno da su Šengen i sloboda kretanja u opasnosti.

„Sloboda kretanja je veoma dragocena. Šengen je veoma važan, ali je u opasnosti“, rekao je portparol nemačkog ministra spoljnih poslova Martin Šafer, povodom odluke Danske da uvede kontrolu na granici prema Nemačkoj i ograničenja koja je uvela Švedska.

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert nije direktno komentarisao odluku Kopenhagena rekavši da je danski premijer razgovarao sa kancelarkom i da je za izbegličku krizu potrebo sveobuhvatno evropsko rešenje.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar