U trendu

Danska zabrinuta zbog situacije u Baltickom moru

BRISEL – Danski ministar odbrane Morten Bodskov izjavio je danas da postoji razlog za zabrinutost zbog bezbednosne situacije u regionu Baltičkog mora, ističući kao najnoviji primer sumnjivu sabotažu na dva gasovoda Severni tok.

„Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltičkog mora i očekujemo od njih da nastave sa zveckanjem oružjem“, rekao je Bodskov u saopštenju posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu, a preneo je Rojters.

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je juče da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja „bez presedana“ u samo jednom danu.

Ranije danas, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potvrdila je da su curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 izazvana eksplozijama.

Ona je dodala da se „nastavlja sa prikupljanjem informacija“ i da se „ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 sabotaža i upozorio da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.