U trendu

Darmanović: Ostavka Haradinaja – više prostora za pregovore

VAŠINGTON – Ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinja mogla bi dvojici glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, predsednicima Srbije Aleksandru Vučiću i privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju, da omogući više prostora za pregovore, izjavio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Darmanović, međutim u intervjuu Glasu Amerike, ukazuje, da će naredni potezi u vezi sa time zavisiti od odnosa snaga u kosovskoj skupštini, kao i među glavnim političarima na Kosovu.

„Svakako da je Ramuš Haradinaj bio prominentni učesnik u rešavanju kosovsko-srpskih problema i odnosa i imao je pri tome svoje stavove, koji su različito shvatani i tumačeni: neko ih je shvatao kao prepreku, a neko kao principijelnost“, smatra Darmanović.

Crnogorski ministar navodi da Haradinajevo odsustvo, u zavisnosti kako će ići proces pred Specijalnim sudom, može da utice na razne nove scenarije.

„To je zapravo stvar njihovih unutrašnjih odnosa i politike. Sve zavisi od toga ko će formirati vladu Kosova. I da li će na vlasti ostati njegova partija – odnosno da li će koalicija koju je predvodio, dominirati političkim procesom ili ne. Mnoga su pitanja pred nama i ne treba žuriti sa zaključcima“, rekao je Darmanović.

(Tanjug)

Napišite komentar